Ce reprezintă republica în România şi ce reprezintă monarhia


Iată ce afirma anul acesta academicianul Florin Constantiniu, istoric cu convingeri de extremă stângă, republican veritabil, însă dezamăgit de republică: „Pentru România, astăzi, o spune cel care a fost şi troţkist şi maoist, singura şansă de salvare este restaurarea monarhiei. Precizez: o şansă, căci nu ştim dacă ea se va confirma sau nu. Dar încercarea merită să fie făcută […] Astăzi, avem experienţa a peste două decenii de republică postdecembristă. Ea s-a dovedit o calamitate pentru România. Republica sărăciei, a corupţiei, a clientelelor politice, a clanurilor mafiote. Ţara a devenit o simplă piaţă de desfacere a mărfurilor străine, şi-a pierdut independenţa şi a dispărut de pe harta diplomatică a lumii. Clasa politică postdecembristă s-a dovedit a fi duşmanul de moarte al naţiunii române”.

În primul rând, forma de guvernământ republicană în România este ilegitimă. Nu mai revin asupra circumstanţelor instaurării republicii de conducerea comunistă de la acea dată şi cele ale abdicării forţate. Însă, este important de menţionat că un regim nu poate fi legitim dacă el nu este expresia voinţei suverane a poporului. Or, republica a fost proclamată de o instituţie ilegitimă, expresie a unor alegeri trucate, în contextul prezenţei trupelor sovietice pe teritoriul nostru şi menţinută apoi prin teroare şi crimă. Ulterior, după revenirea la democraţie, opţiunea formei de guvernământ nu a fost supusă alegerii directe. Republica a fost introdusă la pachet cu noua Constituţie pentru a se profita în acest fel de ingoranţa unor oameni cufundaţi în sărăcie după 45 de ani de teroare şi manipulare şi care sperau onest că eliberaţi de lanţurile dictaturii vor avea parte de o viaţă mai bună. Din nefericire, ce era mai rău abia avea să urmeze. Aceasta a fost iarăşi o tehnică politică ilegitimă şi imorală, mai ales dacă ne amintim că Majestăţii Sale i-a fost permis să revină în ţară (Aprilie 1992) abia după adoptarea Constituţiei (Decembrie 1991). Practic, a reprezent un act de semi-impunere, o tehnică ceva mai rafinată decât cea a comuniştilor, care la rândul lor s-au străduit în acele vremuri să ofere preluării puterii în stat o legalitate de faţadă. O chestiune atât de importantă, poate cea mai importantă pentru un stat, precum cea a formei de guvernământ nu poate fi decisă decât prin voinţa suverană a cetăţenilor exprimată prin votul direct. Exact în aceeaşi măsură precum este în cazul adoptării unei constituţii.

În România, monarhia nu s-a discreditat niciodată. Dimpotrivă. Coroana a reprezentat simbolul în jurul căruia s-a construit statul român modern şi în jurul căruia s-a înfăptuit unitatea naţională. Coroana reprezintă tradiţia României. Monarhia a reprezentat şi continuă să reprezinte valorile pentru care înaintaşii noştri au realizat jertfa supremă. Aceste valori au fost diluate de regimul republican. Republica a pus în prim plan în societatea românească dispreţul faţă de semeni, oportunismul, cinismul, interesul îngust, laşitatea, indiferenţa, egoismul primitiv, agăţarea de putere, demagogia. Moralitatea în comportamentul public, decenţa în actul de guvernare, libertatea, democraţia, armonia socială, credinţa în Dumnezeu, demnitatea naţională, respectul pentru muncă, cultură şi educaţie, respectul legii şi al instituţiilor, iubirea faţă de ţară sunt valorile pe care Casa Regală le-a susţinut în societatea românească. Valori exprimate încă odată de regele Mihai în discursul susţinut în mesajul către români adresat în faţa Parlamentului la 25 octombrie 2011. Nu putem avea o ţară măreaţă şi statornică fără împărtăşirea acestor valori.

Restauraţia – un ideal posibil

În România, monarhia poate fi acel simbol care să unească toate energiile naţiunii spre construirea unui stat puternic. Simbolul care să refacă solidaritatea naţională şi să mobilizeze resursele naţiunii în slujba interesului naţional. Prin puterea exemplului, monarhia poate reprezenta acea piatră de temelie prin care să se înceapă procesul de reclădire a societăţii româneşti pe baza valorilor pe care Casa Regală le-a promovat încă de la început.

Dacă PNL îşi asumă proiectul la nivel public, printr-un efort concentrat împreună cu Casa Regală, ideea restauraţiei poate căpăta contur în câţiva ani astfel încât să fie împărtăşită de majoritatea opiniei publice. Prin acte cu valoare simbolică care să atingă latura sensibilă mândriei naţionale, discurs, exprimarea susţinută a argumentelor pro-monarhice pe scena publică şi punerea în practica politică a valorilor enumerate mai sus, restauraţia poate deveni realitate. Pentru asta este nevoie de atragerea unor voci puternice din societatea civilă şi de acordarea a unei atenţii deosebite procesului de selectare a liderilor politici care să exprime mesajul pe scena publică.

Aşa cum Carol I, acum aproape 150 de ani, a adus pacea internă în Principate, a asigurat consolidarea statului român modern şi progresul lui, restauraţia monarhiei poate să aducă acel suflu nou care să schimbe la faţă România.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s