BBC numara o biserica noua la 3 zile in Romania. HARTA tarii de „Doamne Ajuta” fara scoli si spitale


Imagine

„La fiecare 3 zile, o biserica e construita in Romania!” spun britanicii de la BBC. Jurnalistii straini fac o paralela intre saracia in care traim, desi suntem in UE si sumele mari care se cheltuiesc pentru construirea unor noi si noi lacasuri de cult.

„De la inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu, in Revolutia din 1989, religia a castigat tot mai mult teren in Romania. Principalul beneficiar in urma acestui fenomen este Biserica Ortodoxa Romana. In toata tara au aparut multe biserici noi, in ritm de una la fiecare trei zile”. Cu aceasta statistica isi incep reportajul jurnalistii BBC.

Jurnalistii de la BBC sustin ca Biserica Ortodoxa Romana „absoarbe” milioane de euro de la stat, in ciuda faptului ca economia nu merge bine.

„Romania este una dintre cele mai sarace tari din UE. Cu toate acestea, in ultimii ani, politicienii romani – atat de pe plan local cat si national – au alocat multi bani din bugetul de stat pentru construirea a mii de biserici noi.

Aceasta include si donarea a 11 hectare de teren in inima Capitalei, pentru ridicarea unei noi catedrale, la un pas de enorma Casa a Poporului, construita de Ceausescu”, spun jurnalistii britanici in reportaj.

Catedrala Mantuirii Neamului va fi cea mai mare constructie bisericeasca ridicata vreodata in Romania, iar nota de plata va fi pe masura: 400 de milioane de lei.

Pana atunci, un palat opulent ar putea fi considerata si Catedrala Sfanta Vineri din Zalau, ridicata de Episcopia Salajului.

Altarul este suflat cu aur, iar candelabrul, adus din Grecia, este turnat in bronz aurit si cristal.

„La Patriarhia din centrul Bucurestiului isi au birourile capii Bisericii Ortodoxe Romane. Au reputatia secretomaniei. Am incercat de mai multe ori sa obtinem cateva raspunsuri de la ei cu privire la bogatia si influenta BOR. Au refuzat insa sa ne acorde un interviu”, spune jurnalista Tessa Dunlop, de la BBC.

Reprezentantii Patriarhiei sustin ca reportajul celor de la BBC este o incercare de manipulare si ca banii investiti in lacasurile de cult provin, in mare parte, din donatii si nu de la stat.

„Dupa anul 1990, la initiativa comunitatilor de credinciosi din intreaga tara si cu sprijinul autoritatilor locale, au fost construite sau se afla in diferite stadii de executie, aproximativ 2000 de lacasuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neincapatoare pentru numarul mare de crestini ortodocsi care participa la sfintele slujbe.

Construirea, pictarea si intretinerea acestora sunt sustinute financiar in cea mai mare parte de comunitatile parohiale, care sunt si principalii lor beneficiari”, se arata intr-un comunicat al BOR.

Potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, cifra totala a lacasurilor de cult a ajuns la 18.429. Dintre acestea, aproape 70% apartin Bisericii Ortodoxe Romane.

Reclame

Un gând despre &8222;BBC numara o biserica noua la 3 zile in Romania. HARTA tarii de „Doamne Ajuta” fara scoli si spitale&8221;

  1. Ce uitat toti cei care pun egal intre constructie de biserici si cea de spitale este faptul ca un spital e o invstitie continua .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s