”Asta e când citesti cu un singur ochi lectia de istorie”


Istoria povestită de Traian Băsescu ne-a ”învățat” că regele Mihai I ”a trădat” România când a semnat abdicarea pe o hârtie acoperită de umbra pistolului ținut de Petru Groza, în 1947. În interviul difuzat de B1 în iunie 2011, același Băsescu spunea că nu mareșalul Ion Antonescu era șeful statului până la 23 august 1944, ci regele Mihai I. ”Asta e când citești cu un singur ochi lecția de istorie”, spune reputatul istoric Zoe Petre despre afirmațiile președintelui. Profesorul universitar de istorie antică ține să sublinieze că liderul statului român în 1944 era mareșalul Antonescu, și nu Majestatea Sa.

”Pentru noi toți și pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor și țiganilor. Ducerea lor în Transnistria, nu știu ce… Nimeni nu spune că statul român avea un șef de stat atunci. Ăsta [Ion Antonescu] era doar prim-ministru. Unora le dăm averile și pe alții îi considerăm criminali de război”, declara Traian Băsescu pe 22 iunie 2011.

Istoricul Zoe Petre spulberă istoria prezentată de Traian Băsescu, amintind că înlăturarea de la putere a lui Antonescu a dus la salvarea de vieți omenești.

”Asta pentru că nu s-a învățat lecția la istorie. Un număr foarte mare de persoane au fost salvate de intervenția Casei Regale. Nu există vreuna care să fi fost condamnată la moarte direct sau indirect din cauza regelui. Dl. Băsescu își închipuie că a avut de a face cu un rege jucător. Că ăsta a fost argumentul lui, dacă îmi aduc aminte. Că regele era șeful statului și Antonescu era doar prim-ministru. Nu-i adevărat. Nu era prim-ministru, era conducătorul statului. El lua toate deciziile. Regele n-avea practic nicio putere, era lăsat acolo în vitrină. Și cu toate astea regele și mama sa, Regina Elena, au făcut mult mai mult bine decât ar fi avut posibilitatea constituțională să facă. Asta e când citești cu un singur ochi lecția de istorie. Sunt oameni care răsfoiesc superficial un manual de clasa a opta și cu asta sunt savanți”, a spus Zoe Petre pentru DC News.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s