Romania, tara pentru care poporul sau a uitat sa lupte.


Ne confruntăm aproape zilnic cu situaţii ce pun pe gânduri. Serviciul personal al firmei trânteşte uşa în nasul unuia care cere doar de lucru. Un sătean nu-şi poate da copilul la şcoală, fiind nevoit să-l pună să muncească de timpuriu. Se televizează ridicarea unei persoane de către poliţie, pentru anchetare, ca şi cum aceasta ar fi deja condamnată. Acuzaţii sunt umiliţi public, iar gestul este considerat procedură.

 Personalităţi experimentate sunt excluse de la preluarea de roluri de decizie sub diverse motive, în vreme ce unora senilizaţi în clişee sau nepricepuţi li se încredinţează răspunderi pe care nu le pot duce.

Situaţiile de acest fel pun nu doar chestiuni de drepturi şi libertăţi, ci şi problema profundă a demnităţii umane. Trebuie să spunem dintru început că societăţile moderne sunt astfel încât, chiar şi în condiţiile exercitării fără cusur a drepturilor şi libertăţilor prevăzute constituţional, lasă loc înjosirii, umilirii şi violenţei instituţionalizate. Ca urmare, cine se interesează de ceea ce se petrece în jur nu poate să nu se întrebe: unde este demnitatea umană?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s