Adevar, Istorie si Morală


Imagine

Ideea monarhiei ca formă de guvernământ constituie unul dintre cele mai discutate subiecte la nivelul societăţii civile. Eşecul Republicii, lipsa de maturitate a clasei politice româneşti şi eternele crize între Preşedinte-Premier sau Preşedinte-Parlament au condus la o Românie aflată într-un proces de tranziţie prelungit la infinit, sabotat de însăşi interesele diverşilor politicieni, prin incapacitatea de a susţine un program de guvernare pe termen lung asumat de mai multe guverne succesive.

Firesc, românii îşi îndreaptă atenţia spre monarhie şi spre Regele Mihai I, în speranţa că în jurul acestei forme de guvernământ, se va putea contura un proiect pe termen lung, care să facă din România un stat cu un nivel de trai ridicat.

Cu siguranţă se poate discuta despre propaganda FSN, despre lipsa de experienţă a partidelor istorice, despre înăbuşirea intelectualilor ce au sesizat jocul neocomunist al FSN şi despre necunoaşterea adevaratei istorii ca efect al celor aproape 50 de ani de comunism.

În plus, în urma sondajelor de opinie, monarhia constituţională (parlamentară) este abia a doua preferinţă a românilor, după republică. Aşadar, şi în 2013 lipseşte consensul corpului electoral în privinţa opţiunii monarhice.

O formă de guvernământ nu poate fi instalată peste noapte în orice condiţii, doar prin acordul unei părţi a societăţii. Momentul oportun ar fi fost cel declanşat de evenimentele din 1989 – atunci poporul român a avut şansa de a o lua de la capăt. Rar în istoria unui popor să intervină o asemenea şansă, o asemenea posibilitate de a decide asupra formei de guvernământ. Iar poporul român a decis.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s