Comunismul a rescris istoria monarhiei. Politicienii de dupa 1989 mentin inca aceste manipulari active.


Instalarea regimului comunist după al doilea Război Mondial a dat startul denigrării regilor României. Într-o primă etapă, românilor li s-a spus că în perioada monarhiei, România era un stat imperialist care îşi alipise prin forţă teritorii străine. Ulterior, regii României erau acoperiţi de tăcere când era vorba de momentele majore ale naţiunii precum Independenţa sau Unirea, dar erau prezentaţi ca fiinţe crude şi lacome, la 1907 sau 1933.

În manualele de istorie din perioada comunistă, abdicarea forţată a Regelui Mihai a fost transformată într-un act de laşitate şi trădare naţională.

„Comuniștii aveau un scenariu. Abdicarea nu e un act de voință unilaterală a regelui. A fost un act forțat”, este de părere publicistul Emil Hurezeanu.

După 1989, istoricii au refăcut momentul abdicării: primul ministru Petru Groza i-a prezentat Regelui Mihai actul de abdicare la Palatul Regal. Clădirea era înconjurată de trupe comuniste, garda regală era arestată, liniile telefonice tăiate. Regele a cerut timp de gândire, Petru Groza i-a arătat pistolul şi l-a amenințat că va urma o baie de sânge.

Ce era atunci în trenul care a plecat pe 3 ianuarie 1948 din Sinaia?

„În momentul când se urca în tren, era un răcan care se uita cum se urca regele în tren. Regele avea o servietă în mână. Foarte puţin politicos şi ceremonios, l-a întrebat ce are în servietă. Atunci regele a deschis. Era o pungă cu pământ românesc înfăşurată în tricolorul ţării”, povesteste Georgeta Filitti, istoric.

Comunismul a scos regii din manuale

Regii României nu erau nici măcar pomeniţi în manualele comuniste. După Cuza, urmau comuniştii. Familia regală, partidele democratice şi marii proprietari erau substituiţi cu o formulă repetată obsesiv: regimul burghezo-moşieresc.

Comuniştii nu scriau nimic despre rolul lui Carol Întâi în Războiul de Independenţă sau despre contribuţia Reginei Maria la Marea Unire. Numele suveranilor nu apăreau nici în paginile în care erau descrise aşa-numitele crime ale regimului burghezo-moşieresc: răscoala din 1907 sau grevele din 1933.

„Domnia lui Carol I înseamnă şi 1907, din păcate, dar nu înseamnă numai 1907. Însemna crearea statului român modern cu toate instituţiile lui. De la început până la sfârşit, comunismul a văzut în monarhie principalul adversar. Era în fond simbolul României de dinainte de comunism”, a explicat Lucian Boia, istoric.

După Revoluția din 1989, miturile au căpătat alte forme. S-a spus că familia regală s-a întors în România pentru a revendica zeci de palate, castele, păduri și alte proprietați. Cererile de retrocedare vizează însă doar proprietațile personale ale familiei regale, nu și pe cele din Domeniile Coroanei, care au fost și au rămas ale statului, printr-o hotărâre adoptată de Parlament în 1884.

 

Reclame

Un gând despre &8222;Comunismul a rescris istoria monarhiei. Politicienii de dupa 1989 mentin inca aceste manipulari active.&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s