Monarhul


Monarhia – simbolul sub care s-a construit Romania moderna. Arborele genealogic al Casei Regale

Monarhul, nedepinzând de alegerea sau de realegerea sa, întruchipează continuitatea, asemenea dinastiei și procesului biologic.

Monarhia constituțională ne oferă… acea putere neutră atât de indispensabilă tuturor libertăților comune. Într-o țară liberă, monarhul este o entitate de sine stătătoare, superior tuturor diferențelor de opinie, neavând niciun alt interes în afara menținerii ordinii și libertății. El nu se poate întoarce niciodată la condiția de om obișnuit și este, prin urmare, ferit de toate acele pasiuni pe care respectiva condiție le generează, și de toate acele elemente produse de perspectiva reîntoarcerii la condiția obișnuită pe care le regăsim, negreșit, în rândul celora care sunt investiți cu o putere temporară.

Regele contrastează cu legiuitorii și birocrații care au tendința de a considera, datorită naturii muncii lor, că performanța realizată cu dedicație este echivalentă cu multiplicarea legilor și reglementărilor. Continuitatea într-un regim legal și constituțional oferă un cadru stabil, favorabil planurilor indivizilor și afacerilor, investițiilor, inovațiilor științifice, tehnologiei, antreprenoriatului și culturii. Continuitatea nu reprezintă rigiditate și nici conservatorism.

Moștenitorul coroanei beneficiază, în mod obișnuit, de numeroși ani de pregătire și nu se îmbată cu propriul succes când, într-un final, devine rege. Înaintea numirii sale în funcție, dar și pe perioada domniei, el acumulează o experiență mai semnificativă și mai complexă decât o pot face vreodată politicienii care vin și trec. Chiar în situația în care regele ajunge pe tron la o vârstă foarte fragedă, sau în celălalt caz extrem, la o vârstă înaintată, având la dispoziție doar câțiva ani de domnie, beneficiază de un consiliu format din sfătuitori și membrii experimentați ai familiei. Dacă regele este foarte tânăr (Louis al XV-lea, Alfonso al XIII-lea) sau nebun (vârstnicii George al III-lea, Otto de Bavaria), o rudă apropiată va ocupa funcția de regent.[6] Regentul ar avea, în mod normal, ocazia de a desfășura anumite funcții ceremoniale și de a acumula experiență, asemenea unui moștenitor al coroanei sau a unui monarh.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s