Un rege pentru Romania? Ce avantaje ar aduce reinstaurarea monarhiei


 „monarhia e cam toata cartea de istorie a Romaniei” „dupa 20 de ani de aventuri nefaste ale prezidentialismului in Romania, „Regele si Patria” ne dau coeziune si forta”.

coroana.jpgmedie.jpg

Familia regala este pregatita sa se intoarca la putere, in orice moment. O spune cat se poate de clar principesa Margareta, intr-un interviu acordat pentru Adevarul.

„Noi nu putem impune un sistem, dar suntem aici, avem si o viziune pe 30 de ani, am vrut sa ne bazam pe radacinile noastre si sa mergem spre viitor cu un plan mai mare de patru ani, cum sunt cele ale politicienilor”, afirma reprezentantul Casei Regale, care afirma ca, pentru ca Romania sa se dezvolte economic si social, are nevoie de „viziune, continuitate, loialitate”.

Daca monarhia ar fi reinstaurata, regele Mihai si-ar reintra in drepturile pierdute la 30 decembrie 1947, cand a fost silit sa abdice, iar principesa Margareta ar deveni mostenitoarea tronului. Aceasta, in baza unui document regal emis in 2007, care a abolit Legea Salica din 1866, potrivit careia femeile nu puteau urca pe tronul Romaniei.

Am avea un factor de stabilitate politica si neutralitate absoluta, in conditiile in care monarhul este mai presus de partidele politice si nu este propulsat de nici unul dintre ele. In concluzie, ar recladi increderea investitorilor in Romania, fapt care ar duce la atragerea de investitii straine. 

Ce spun datele istorice

„Intr-o tara care a avut radacinile in monarhie, e bine sa ne bazam pe radacinile noastre, sa nu inventam roata din nou „, afirma principesa Margareta. 

Ce a adus, de fapt, monarhia Romaniei? Daca inainte de Revolutie, contributia regalitatii la dezvoltarea Romaniei a fost in mod intentionat stearsa din cartile de istorie, dupa 1989 au inceput sa apara, treptat, date care arata ca, in acei ani, Romania a reprezentat un model de crestere economica pentru intreaga lume.

Intr-o perioada in care nu existau notiuni despre produs intern brut, deficit bugetar sau comercial, sunt putine datele care prezinta evolutia economica din acele vremuri dincolo de cele vizibile cu ochiul liber, de la explozia sectorului constructiilor, fie ca vorbim de drumuri, cale ferata, porturi si alte elemente de infrastructura, si de explozia numarului de firme. 

 in 1870 Romania avea cel mai mic produs intern brut (PIB) pe cap de locuitor din regiune, de 861 de dolari/locuitor (dolari „internationali” 1990), care ne ne plasa in urma Greciei (996), a Serbiei (934) sau Portugaliei (926). Patru decenii si ceva mai tarziu, in 1913, Romania urcase la 1.378 de dolari, reusind sa surclaseze atat Grecia (1.255), cat si Portugalia (1.244) ori Serbia (1.152).

Iar potrivit unei alte evaluari, de aceasta data a lui Bairoch, Romania se gasea in 1870 in urma Poloniei, pe care reuseste sa o depaseasca insa in 1910. Bairoch, la fel ca Maddison, certifica instalarea economiei romanesti in fata celei portugheze. Daca in 1870 PIB-ul nostru pe locuitor era de 19,2% din cel al Marii Britanii, fata de 35,3% in Portugalia, in 1910 noi avansam la 28,8%, iar ei isi maresc decalajul la 27,6%.

Evolutia economica spectaculoasa din perioada interbelica a venit pe fondul unei politici de sustinere a mediului de afaceri romanesc si, in general, a elitelor.

Statul, prin Banca Nationala, a sustinut progresul economic prin intermediul unei politici de credite cu dobanzi reduse. Relevanta a fost politica „Prin noi insine”, care a sustinut dezvoltarea capitalului romanesc.

 

 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Un rege pentru Romania? Ce avantaje ar aduce reinstaurarea monarhiei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s