Istoricii merg pe mâna monarhiei


„ASISTĂM LA EŞECUL REPUBLICII“ Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie de la Universitatea Bucureşti, e categoric privind forma de guvernământ cea mai bună: „Monarhia. În primul rând, asta e tradiţia noastră. Avem nevoie de un arbitru politic şi regele ar fi un astfel de arbitru. Un preşedinte nu poate fi arbitru“.  Stelian Tănase este un susţinător fervent al monarhiei. În plus, politologul este de părere că republica, actuala formă de guvernământ a României, este un veritabil eşec. „Cred că monarhia constituţională este cel mai potrivit model de guvernământ pentru România. În primul rând, asistăm la eşecul republicii, aşa cum ne-a fost impusă mai întâi de bolşevici, apoi, în 1989, de nomenclaturiştii Iliescu şi Roman. Dacă în decembrie 1989 era adus regele, aveam monarhie şi gata“, crede Stelian Tănase, care pune pe umerii politicienilor eşecul republicii. „Aşadar, suntem după 23 de ani de republică şi asistăm la un eşec evident. Nu putem vorbi despre greaua moştenire, despre ghinion sau despre faptul că suntem leneşi. Este vorba despre incapacitatea politicienilor de a elabora un proiect de ţară pe termen lung“, spune Tănase. Politologul insistă că România a trecut prin cea mai prolifică perioadă în timpul monarhiei constituţionale. „Între 1866 şi până la al Doilea Război Mondial, România a trecut prin perioada de înflorire. De ce nu am crede în puterea exemplului? Între două experienţe, una ratată, republica, şi una reuşită, monarhia, pe care o alegem? Cu siguranţă, monarhia constituţională. Un Rege şi un Parlament puternic ar face ordine şi ar asigura transparenţa“, conchide Stelian Tănase. Dacă în decembrie 1989 era adus regele, aveam monarhie şi gata Stelian Tănase

“Comunismul a distrus bună parte din elitele sociale şi intelectuale ale ţării (…) “Elitele” financiare şi politice de azi, născute din apele tulburi ale comunismului şi ale tranziţiei, nu prea mai au nicio legătură cu elitele sociale de altădată şi cu elita spiritului, cu bunul-gust şi cu bunul-simţ”

“Preşedinţii nu reuşesc să fie echidistanţi. Ei reprezintă partide politice şi grupuri de interese şi nu se pot niciodată desprinde definitiv de acestea, pentru a-i reprezenta pe toţi românii (…) Familia Regală este legătura unui popor cu trecutul şi cu tradiţiile lui, cu partea cea mai strălucitoare din istoria lui”

România suferă şi din cauza reprezentării de proastă calitate în relaţiile internaţionale. Monarhul este cel mai demn ambasador al unei ţări. Regii stau întotdeauna pe rândul din faţă, la fotografiile de grup ale şefilor de stat şi de guvern. Un Rege sau o Regină vor fi priviţi întotdeauna cu mai mult respect decât un preşedinte de republică.

Nu în ultimul rând, Familia Regală este legătura unui popor cu trecutul şi cu tradiţiile lui, cu partea cea mai strălucitoare din istoria lui.

“E evident că din ce în ce mai mulţi tineri devin interesaţi şi chiar ataşaţi de figura Regelui şi de ideea monarhică (…) După 1990, în ciuda atitudinii răuvoitoare a multora dintre puternicii orei, Regele a lucrat cu răbdare şi cu devotament pentru democratizarea României, pentru integrarea în structurile euro-atlantice şi pentru recuperarea identităţii”

“Sistemul selecţiei inverse, moştenit din comunism, face încă legea în România: cu cât eşti mai incompetent, mai corupt şi mai tupeist, cu atât ocupi funcţii mai înalte. Uitaţi-vă peste tot şi veţi vedea că regula se aplică aproape fără fisură: de la Preşedintele ţării, la miniştri, parlamentari, primari, academicieni, decani etc.”

“Copiii au nevoie de figuri istorice, au nevoie de relatarea unor evenimente istorice, care să le trezească sensibilitatea pentru trecut, nu în ultimul rând au nevoie de cronologie. E caraghios să problematizezi şi să discuţi tematic cu elevi de clasa a V-a care nu-i pot plasa în epocile lor pe Ştefan cel Mare sau pe Mihai Viteazul”

“Aici cred că stă marele avantaj al cunoaşterii propriilor strămoşi. Cunoscând de unde vii, ştii mai bine cine eşti. Eşti mai puternic atunci când ai rădăcini mai adânci. E un plus de identitate, care poate conduce la un plus de demnitate”

 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Istoricii merg pe mâna monarhiei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s