Dezvăluiri: Regele Mihai a avut tot timpul Securitatea pe urmele sale


Regele Mihai a fost urmărit peste patru decenii de Securitate. ”Leon”, „Rex” sau „Străinul” erau numele de cod atribuite suvernalui în rapoartele poliţiei politice, iar liderii comunişti era informaţi despre fiecare pas pe care regele îl făcea după abdicarea din 1948. Ofiţerii de securitatea au făcut un raport complet despre plecarea din ţară cu trenul, dar şi transcrieri ale discursurilor sale critice spre comunişti.

Dezvăluiri: Regele Mihai a avut tot timpul Securitatea pe urmele sale

regele Mihai, alături de Regina mamă

Consiliul Naţional pentru Sudierea Arhivelor Securităţii a făcut public dosarul de urmărit al regelui Mihai. Zeci de note informative au fost scrise despre actvitatea regelui în exil. Ofiţerii de informaţii comunişti povesc, într-un raport, episodul plecării fostului suveran din ţară. Se întâmpla pe 3 ianuarie 1948.

“La ora 19, a sosit de la Bucureşti garnitura specială cu care pleca Mihai din ţară. Paza trenului era asigurată de circa 25 agenţi de siguranţă sub conducerea insp. Nicolski şi comisar şef Vendel şi de ostaşi şi ofiţeri din Divizia Tudor Vladimirescu. Fiecare uşă a vagonului era păzită de un agent şi un soldat cu armă automată. (…) La ora 19:45 s-a dat dispoziţii ca Leonard Kirschen şi ziariştii americani să fie poftiţi să se suie în maşină şi să plece din preajma gării, ceea ce au şi făcut. La ora 20:15 au sosit la gară Mihai cu mama sa şi Jaques Vergotti. Mihai şi Elena au trecut prin salonul gării şi fără a sta de vorbă cu nimeni şi au suit repede în vagon”, se arată în document.

Incident petrecut în gata din Sinaia, relatat de Securitate

 „La ora 19:35, un elev de liceu care se afla (…) pe şosea, crezând că secretarul particular al Regelui este Mihai, a strigat: «Trăiască Regele!». Elevul a fost imediat arestat de şeful Siguranţei.(…) “ mai povestea ofiţerii de informaţii.

 Conducătorii României comuniste erau informaţi şi despre declaraţiile suveranului în exil. Mihai a spus de nenumărate ori că a fost obligat să abdice şi că alegerile au fost falsificate. Securitatea era îngrijorată şi de o posibila căsătorie a principesei  Elena cu prinţul Charles, moştenitorul coroanei regale.

preluare dcnews

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s