Votatii in continuare, mergeti cu ei. Vedeti aici ce primiti in schimb.


Imagine

În prima zi a anului 2014 intră în vigoare o serie de normative care aduc scumpiri şi introduc un nou sistem de taxare.
** Taxele locale se majorează în câteva oraşe. Primarii pot să mărească nelimitat taxele pe case, terenuri şi maşini, dar în 2014 acestea cresc doar în câteva localităţi.  Localităţile reşedinţă de judeţ în care cresc taxele locale sunt Oradea (cu 2,5%, numai pentru proprietarii persoane fizice), Constanţa (cu 16,05%), Giurgiu (cu 10-15%), Baia Mare (16%), Slatina (5%), Vaslui (16%), Râmnicu Vâlcea (16%) şi Focşani (16%).

* Gazele se scumpesc cu 2% pentru firme şi 1% pentru populaţie. Gazele pentru populaţie se vor scumpi cu 1% de la 1 ianuarie 2014, iar cele pentru consumatorii industriali, cu 2%, potrivit lui Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Scumpirea este, practic, la jumătate decât era prevăzut în calendarul iniţial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populaţie şi de 4% pentru consumatorii industriali“, a declarat recent Havrileţ. Calendarul de liberalizare a fost stabilit de Guvern şi FMI în anul 2012 şi prevede liberalizarea totală a pieţei pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018.

 ** Cetăţenii europenii pot cumpăra terenuri agricole. Persoanele fizice cetăţeni ai Uniunii Europene vor putea cumpăra terenuri agricole din extravilan de la 1 ianuarie 2014 fără să mai fie nevoite să-şi înfiinţeze firmă în România. Cetăţenii români au însă drept de preempţiune la cumpărare. Astfel, în momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin, vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale. Dreptul de preempţiune se acordă, în ordine, coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice şi statului român.

 Un nou Cod Fiscal: accize mai mari şi „taxa pe stâlp“ Tot de la 1 ianuarie 2014, Codul Fiscal – care se aplică de exact zece ani, intrând în vigoare la 1 ianuarie 2004 – va suferi una dintre cele mai ample modificări din istoria sa. Practic, la fiecare capitol intervin schimbări şi majoritatea sunt concepute astfel încât statul să câştige mai mult de pe urma contribuabililor. Enumerăm în continuare doar câteva dintre cele mai importante măsuri introduse acum.

 ** Accizele se calculează după un nou sistem. Pe scurt, în locul calculării în funcţie de cursul valutar publicat la 1 octombrie al anului precedent, accizele se determină pe baza evoluţiei ratei inflaţiei. Rezultă că accizele pentru 2014 vor fi calculate pe baza cursului de schimb din octombrie 2012 plus inflaţia cumulată până în octombrie 2013, astfel că se va adăuga o cotă de aproape 5%. Această creştere echivalează cu un curs de schimb de 4,738 lei/euro. „Accizele se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent (1 octombrie 2012 – n.r.), valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică, până la data de 15 octombrie. Pentru anul 2014, media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie a anului 2013 este de 104,77%“, se arată într-un document al Ministerului Finanţelor. Astfel, anul viitor se vor scumpi toate produsele accizabile: alcool, tutun, produsele de lux sau carburanţii. Creşterea costurilor din accize va fi transferat[ de comercianţi clienţilor finali.

 ** CASS pe veniturile din chirii. Începând cu 2014, persoanele care obţin venituri din chirii vor plăti Fiscului contribuţii de asigurări de sănătate (5,5% din venituri), în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună. Statul ar putea încasa anual, din impunerea de contribuţii de asigurări de sănătate pe veniturile din chirii, aproximativ 165 de milioane de euro.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s