Atentie mare la acest articol, Monarhia demonstreaza ce a facut pentru Romania.


Când a avut România cel mai mult aur. Cine a vândut jumătate din rezerva BNR

Banca Națională a României deține cea mai mare rezervă de aur din băncile centrale din Europa Centrală și de Est. Rezervele sunt de 103, 7 tone de aur și plasează România pe locul 35 în lume. 

Când a avut România cel mai mult aur. Cine a vândut jumătate din rezerva BNR

În 1890, după zece ani de la înfiinţare, BNR avea în rezervă 14,73 tone de aur. Până-n 1940, rezerva de aur a țării noastre a crescut constant și a atins un maximum de 140 de tone de aur. Așa arată statisticile World Gold Council. Însă România lipsește din aceste statistici din 1940 până în 1973. În 1955, potrivit consilierului guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, rezerva de aur a BNR coborât până la 45,8 tone, scrie zf.ro.

A început apoi să urce, însă nu este clar de ce rezerva de aur a țării noastre a scăzut cu aproape 100 de tone. În 1985 a fost atins recordul perioadei de după Al Doilea Război Mondial, de 118,7 tone. În doi ani, rezerva a scăzut dramatic, la 42,4 tone, mai spune consilierul guvernatorului BNR, potrivit sursei citate. Rezerva de aur a României a fost costul plătit de Nicolae Ceaușescu în contul datoriei externe.

Au urmat doi ani în care s-a făcut un efort de redresare a rezervei de aur, care a ajuns la 67,6 tone în 1989. Din 1991, BNR a accelerat cumpărările de aur, rezerva ajungând la 103,1 tone în 1999. Din 2001, BNR nu mai cumpără aur.

preluare dcnews

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s