Sustineti un stat bolnav care isi bate joc de noi. CItiti acest adevar crunt.


Unul dintre puţinii supravieţuitori ai bătăliei de la Stalingrad, „recompensat“ de statul român cu o pensie de 280 de lei

Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci a împlinit joi 103 ani, ocazie cu care a fost felicitat de mai tinerii colegi din Jandarmeria mehedinţeană, care au ţinut să-i fie alături la această aniversare. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ FOTO Jandarmul Crăciun are cont pe Facebook la 104 ani Generalul trăieşte într-o căsută modestă din satul mehedinţean Marman, o localitate despre care se spune că nemţii nu au găsit-o în timpul celui de-al doilea război mondial. Îmbrăcat în haină militară, ca un adevărat jandarm, ne întâmpină cu un zâmbet larg, bucuros că poate împărtăşi din experienţa sa colegilor din Jandarmerie şi jurnaliştilor. „Sper că s-ar putea întâmpla să mai cârpesc un an, astăzi am împlinit 103 ani şi am încălecat pe 104, sper să-l mai ameţesc şi pe ăsta”, ne spune Titu Stoicheci. Îi priveşte cu drag pe musafiri, pe mai tinerii colegi din Jandermeria mehedinţeană şi îşi exprimă regretul că nu îi poate vizita. Când este întrebat care este secretul longevităţii sale, generalul de brigadă mărturiseşte că acesta este „greu de definit”. „Secretul nu se poate spune, nu că nu vreau, dar e greu de definit. Ca să ajungi aici măsurile trebuie luate din copilărie. În viaţa mea eu nu am băut nimic, absolut nimic, nu am fumat şi gustul cafelei nu îl cunosc. Sănătatea chiar dacă o ai de la natură, trebuie să o ajuţi, că nu se poate altfel”

Şapte ani în lagărele sovietice   La data de 26 aprilie 1944 a căzut în mâinile armatei sovietice şi a fost ţinut în lagăr timp de şapte ani. Tânărul soldat a trecut, în timpul perioadei de încarcerare, prin trei lagăre din URSS: Sevastopol şi Semfiropol, în peninsula Crimeea, dar şi în Kiev, actuala capitală a Ucrainei.   Crăciun Pantea s-a întors din prizonierat la 21 aprilie 1951. „Am mâncat acolo şi gunoaie că să supravieţuiesc. Cojile de cartofi fierte sau carnea provenind de la animale moarte reprezentau mâncare de sărbătoare. Nu aveam haine, nici chiloţi, stăteam goi în frigul din lagăr“, îşi aminteşte jandarmul.   Arădeanul are doi nepoţi şi trei strănepoţi: cel mai mic strănepot are 2 ani. Bătrânul se consideră norocos, deoarece boala l-a ocolit de fiecare dată. Şi soţia sa, Elena, care este trecută de 80 de ani, spune că nu a avut probleme cu vreo boală. Din meniul jandarmului nu lipsesc supele şi fructele, iar uneori mai bea şi câte un pahar de vin. Chiar dacă are această vârstă, Crăciun Pantea lucrează prin gospodărie, citeşte ziarul fără ochelari şi doar cu auzul are câteva probleme.   Veteranul de război are o mie de prieteni virtuali   Nepoata Simona Lunga doreşte ca, la cei 104 ani pe care îi are, Crăciun Pantea să fie la curent cu toate noutăţile. El are pe Facebook aproape o mie de prieteni. Cu unii dintre ei vorbeşte cu ajutorul nepoatei. „Ştie ce înseamnă acest site de socializare şi de multe ori mă roagă să-l ajut să ne uităm la pozele prietenilor. Uneori căutăm şi prieteni cu care el şi-a petrecut tinereţea, dar nu prea găsim, deoarece mulţi nu mai trăiesc“, a mai mărturisit Simona Lunga. Aceasta spune că nu i-a luat foarte mult timp să-l înveţe pe Crăciun Pantea cum stă treaba cu internetul şi cu contul de Facebook, veteranul înţelegând că acesta este cel mai bun mijloc de comunicare, de a găsi informaţii şi de a rămâne la curent cu ceea ce fac cunoscuţii care trăiesc în alte locuri.   Veteranul de război colonel în retragere Crăciun Pantea primeşte în continuare oaspeţi acasă, cea mai recentă vizită fiind făcută chiar zilele trecute de către reprezentanţi ai jandarmilor arădeni. De altfel, în cele mai multe poze postate pe profilul său de Facebook, Crăciun Pantea apare îmbrăcat în uniforma de paradă. Sunt poze de la întâlniri ale veteranilor sau de la evenimente organizate de Jandarmerie.   Angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad i-au transmis deja colonelului în retragere urările lor de sănătate, viaţă lungă şi multe bucurii alături de cei dragi, prin vocea inspectorului şef, colonel Adrian Bîcleşanu, care l-a vizitat pe Crăciun Pantea la sfârşitul săptămânii trecute. De altfel, pentru jandarmii arădeni a devenit o tradiţie să meargă, înainte de Crăciun, la veteranul de război acasă pentru a-l felicita.  Cea mai bătrână persoană din judeţ nu este jandarmul veteran, ci o femeie din comuna Sintea Mare. La începutul lunii decembrie, Ana Sereş a împlinit vârsta de 106 ani. 

Citeste mai mult: adev.ro/my9u2x

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s