Dacă Guvernul vrea, nu mai contează ce își dorește populația.


Cu noi taxe și impozite, 2014 va fi anul scumpirilor

La cinci ani de la declanșarea crizei economice, țara noastră continuă să se zbată în neputință. Un lucru bătut în cuie pentru anul viitor este cel legat de scumpiri. Inclusiv prognozele indică acest fapt; după un nivel al inflației de aproximativ 1,8% în 2013, prognoza oficială ia în calcul un nivel de 3% anul acesta. De unde vin creşterile de preţuri?

Inflația e bună pentru buget

Pe lângă acciza suplimentară, avem deja parte de un nou curs de schimb stabilit de Guvern pentru calcularea accizelor, care de acum va fi actualizat şi cu rata inflației, avem impozite noi pentru construcțiile speciale (inclusiv „stâlpi“), CASS pentru chirii și majorări pentru impozitele locale fără limită. Plus majorări pentru prețurile administrate, inclusiv gaze naturale și energie electrică. Toate acestea nu fac decât să se adune în nota de plată a consumatorului, deoarece este de presupus că nu va suporta altcineva majorările. Fapt vizibil în prețul carburanților, care au crescut, de la 1 ianuarie, cu 9 bani pe litru, în ciuda asigurărilor oficialilor guvernamentali că nu vom vedea nicio scumpire.

Iar ca să înțelegem mai ușor de ce trebuie să plătim mai mult pentru orice, este suficient să ne uităm la „nevoile“ bugetare. Nu doar la bugetul de venituri-cheltuieli, care se modifică, de regulă, de două ori pe an, ci la datoriile pe care știm că trebuie să le plătim (făcute de guvernele din ultimii cinci-șase ani). Numai către FMI (îngrijorat că nu se adună destui bani la buget) vom achita circa 3,5 miliarde euro, 2014 fiind al doilea an cu vârf deplată după anul trecut.

Întrebarea este importantă, în condițiile în care consumul nu este preconizat să crească prea mult, dată fiind situația din zona creditării bancare (care mai are de „aruncat“ o serie de credite neperformante) și încrederea redusă a oamenilor în economie. Nici consumul de stat nu se simte foarte bine, urmând un nou an de vârf la plata datoriilor către instituțiile internaționale și existând constrângeri dure legate de deficit.

Teoretic, am putea spune că nu e cazul să vorbim de scumpiri. Numai că guvernul Ponta a decis să ne „ajute“ în „lupta împotriva deflației“. Trecem peste aberațiile legate de deflația care ne amenință și ne uităm direct la ce au decis finanțiștii Guvernului. În primul rând, acciza suplimentară pentru carburanți, în cuantum de 7 eurocenți pe litru. Plus TVA

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s