Toti isi bat joc de noi, politica aceasta pe care o sustineti nu face altceva decat sa ne trateze de prosti.


PARADOXUL DE LA POMPĂ. Un român, un bulgar şi un german ajung la benzinărie. Câte plinuri de motorină fac

La pompele din România, litrul de motorină se vinde cu unul dintre cele mai mici preţuri din UE, dar şoferii nu îşi pot permite din salariul net câştigat lunar să alimenteze cu mai mult de cinci plinuri. Astfel, ţara noastră se situează, conform calculelor gândul, pe penultimul loc în UE la numărul de plinuri de motorină pe care le poţi face cu banii câştigaţi într-o lună de muncă.

Litrul de motorină se vinde în România cu 1,30 euro, al cincilea cel mai redus la nivelul comunităţii, după Luxemburg, Letonia, Lituania şi Polonia, potrivit celor mai recente date energy.eu.

 

Preţul motorinei de la pompele româneşti este apropiat de cel din Franţa, Cehia, Estonia, Germania şi Austria. Astfel, francezii, cehii şi estonienii vând litrul de motorină cu 3 eurocenţi mai scump decât românii, respectiv cu 1,33 euro, în timp ce germanii şi austriecii îl vând cu 4 eurocenţi mai scump, deci cu 1,34 de euro.

Lunar, însă, aceştia câştigă mai mulţi bani decât angajaţii din ţara noastră, lucru care face ca şi numărul de litri de motorină pe care îi pot cumpăra din câştigurile nete obţinute la final de lună să fie mai mare.

Românii obţin un câştig net lunar de 301 euro, conform celor mai recente date Eurostat aferente anului 2012, din care pot face doar de cinci ori plinul dacă au o maşină cu un rezervor de 45 de litri. Cehii şi estonienii, care încasează lunar cu până la 366 de euro în plus faţă de români, pot alimenta cu până la 11 plinuri de motorină din salariul net obţinut.

Mai norocoşi se pot considera austriecii şi germanii ale căror câştiguri nete sunt de aproximativ şapte ori mai mari decât cele ale românilor. Austriecii scot din buzunar pentru un plin de motorină de 45 de litri 60 de euro, dar au un salariu net lunar de 2.198 de euro şi pot face plinul de 36 de ori în patru săptămâni, în timp ce nemţii plătesc acelaşi preţ pe plinul de motorină, dar câştigă al treilea cel mai mare salariu din UE şi pot cumpăra 37 de plinuri pe lună, conform calculelor gândul.

Care este situaţia în Bulgaria şi în Ungaria

Vecinii bulgari sunt nevoiţi să cheltuiască cu 5 eurocenţi în plus faţă de români pentru fiecare litru de motorină achiţionat şi pot face un plin cu 61 de euro. Ei obţin şi cel mai mic câştig net lunar din UE, respectiv de doar 233 de euro, şi îşi permit să facă lunar din banii câştigaţi până la 4 plinuri de motorină, potrivit calculelor gândul.

Mai bine decât românii şi bulgarii o duc ungurii care, deşi plătesc 1,39 euro pe litrul de motorină, au un salariu net lunar mai mare cu 171 de euro decât cel al angajaţilor din ţara noastră. Acesta le permite să facă în patru săptămâni trei plinuri în plus faţă de români şi patru plinuri în plus faţă de bulgari, deci opt alimentări cu carburant. Tot opt plinuri pot face şi letonii, polonezii şi slovacii.

Unde găseşti cea mai ieftină motorină în UE

Litrul de motorină se vinde în Luxemburg la cel mai mic preţ din UE, cu 1,19 euro. Câştigurile nete anuale ale cetăţenilor acestui stat ajung la 28.814 euro, deci sunt de opt ori mai mari decât în România. Astfel, luxemburghezii încasează al doilea cel mai mare salariu net anual din UE, după belgieni, şi îşi permit să facă 45 de plinuri de motorină pe lună, cele mai multe la nivelul statelor membre ale uniunii, conform calculelor gândul.

În ciuda avantajului de a obţine cel mai mare câştig din UE, un belgian poate face doar 37 de plinuri de motorină pe lună din cauza preţului carburantului, de 1,45 de euro pe litru. Acest lucru plasează statul pe al doilea loc în top la nivel european, după Luxemburg, la egalitate cu Germania.

Motorina se vinde cel mai scump în Marea Britanie şi în Italia, cu 1,66 euro, respectiv cu 1,68 euro pe litru. Un britanic poate face, graţie salariului său net lunar de 1.992 euro, 27 de plinuri de motorină, în timp ce un italian poate face cu şase mai puţin.

Acesta din urmă cumpără de la pompe cea mai scumpă motorină, dar obţine un salariu net lunar de 1.591 de euro, motiv pentru care pot face 21 de plinuri în patru săptămâni, cu două mai puţin decât spaniolii şi irlandezii, dar cu unul în plus faţă de suedezi.

preluare gandul.info

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s