Nu va lasati pacaliti, Constitutia ne-o alegem singuri, nu trebuie sa fim obligati sa le votam lor interesele.


Decizie surpriză anunţată de USL:
Referendumul pentru Constituţie, organizat odată cu alegerile europarlamentare

USL a decis organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei simultan cu europarlamentarele din luna mai, referendumul având un prag de validare de 50%. Anunţul a fost făcut luni de liderul PNL Crin Antonescu, într-o şedinţă comună susţinută cu Victor Ponta.

„Decizia pe care noi am luat-o este de a organiza un referendum pentru modificarea Constituției odată cu alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai”, a declarat Antonescu.

Referendumul pentru Constituţie ar urma să aibă loc pe parcursul a două zile. 

Anterior, informaţia privind organizarea referendumului odată cu europarlamentarele fusese confirmată de ministrul de Interne, Radu Stroe.

Stroe a fost întrebat luni, înainte de şedinţa USL, dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va fi organizat la aceeaşi dată cu alegerile europarlamentare. „Da, aşa e”, a spus ministrul liberal.

Întrebat dacă referendumul de revizuire ar putea fi organizat pe parcursul a două zile, Stroe a răspuns: „Probabil două zile”.

Radu Stroe a mai precizat că în protocolul USL se va menţiona numele candidatului USL la alegerile prezidenţiale, precum şi al premierului.

Senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat luni că referendumul şi alegerile europarlamentare vor avea loc pe 24 şi 25 mai.

Liderii USL au avut o întâlnire duminică seară, o a doua întâlnire având loc astăzi.

Dacă referendumul pentru Constituţie va fi validat, viitorul preşedinte care va fi ales la sfârşitul anului va avea un mandat mai scurt, de 4 ani, şi prerogative mai restrânse.

Update:  Liderii USL au fost întrebaţi dacă prin organizarea în paralel a referendumului prentru Constituţie cu alegerile europarlamentare nu se estompează tema alegerilor pentru Parlamentul European. De asemenea s-a întrebat dacă Comisia Europeană nu se va opune.

„Principala noastră preocupare este cea legată de alegătorul român. Nu cred că estompăm tema europarlamentarelor, ci dimpotrivă o potentăm. E preferabil suprapunerii cu alegerile prezidenţiale, şi ne luam riscul acesta, pe prag de 50%, dar e mai corect aşa, la prezidenţiale e foarte bine ca toată lumea să ştie exact care sunt atribuţiile preşedintelui, să nu adoptam o Constitutie care nu se aplică cinci ani (pentru viitorul preşedinte – n.a.). Cred că Bruxelles-ul, Comisia Europeană, nu are ce obiecţiuni majore să opună, şi în practica europeană s-a mai întâmplat, iar cele două teme nu se ocultează una pe cealaltă”, a declarat Antonescu.

La rândul lui, Victor Ponta a menţionat că „în 2007, în paralel cu alegerile europarlamentare s-a desfăşurat referendumul pentru votul uninominal. Deci, există un precedent”.

Legat tot de europarlamentare, PNL şi PSD vor merge pe liste separate, dar vor avea o platformă politică comună în campania electorală.

preluare cotidianul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s