La 24 de ani de la Revolutie, Romania e corupta si falita


La 20 de ani de la Revolutie, un jurnalist britanic se intoarce pe strazile Bucurestiului, pentru a gasi o Romanie subjugata de coruptie si minciuna, saracita de privatizarile „avantajoase” facute cu girul unui Occident ce acum o arata cu degetul.

Ed Vulliamy, reporter al publicatiei britanice The Observer, a venit in Romania in 1989, pentru a investiga caderea unui regim dictatorial odios a carui disparitie este si in ziua de azi invaluita in mister.


Reporterul a stat de vorba cu Dorin-Marian Carlan, soldat ce a facut parte din plutonul de executie al sotilor Ceausescu, cu Ion Caramitru si Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, dar si cu Codruta Cruceanu, fost curator al Muzeului de Arta din Bucuresti, cu care s-a intalnit si acum 20 de ani.

Dupa doua decenii de la evenimentele din 1989, ziaristul reintors la Bucuresti se intreba daca a asistat intr-adevar la o revolutie sau la o lovitura de stat.

Chiar titlul articolului sau publicat in presa britanica este dat de un citat ce ii apartine lui Ion Iliescu, reprodus de unul dintre martorii intervievati de Vulliamy:

„Era imposibil sa avem o revolutie in Romania. Asa ca a trebuit sa fie inscenata”.

Discutiile purtate atunci si acum de jurnalistul britanic cu interlocutorii sai romani, il fac pe acesta sa creada ca „revolutia nu a fost ceea ce parea a fi, o revolta populara impotriva unui dictator, in care armata s-a alaturat populatiei”, scrie Vulliamy in articolul sau.

Jurnalistul britanic constata ca Revolutia din 1989 este la fel de invaluita in mister ca si acum 20 de ani, iar tara eliberata de sub comunism este mai corupta ca niciodata sau, din contra, la fel de corupta ca de obicei.

„Minciuna a lasat in urma un hibrid ciudat: o tara care a imbratisat sistemul capitalist de piata, dar care era condusa inca de vechea garda. Mostenirea este reflectata intr-un raport din 2008 al Uniunii Europene, care arata ca Romania este a doua cea mai corupta tara din blocul european, dupa Bulgaria”, scrie reporterul The Observer in articolul sau.

Ce a urmat dupa inlaturarea lui Ceausescu, crede jurnalistul, a fost atent programat cu complicitatea mincinoasa a Occidentului, care a cumparat pentru sume de nimic proprietati de importanta capitala ale Romaniei, cum sunt Petrom sau toate fabricile si marile combinate, aducand tara in pragul falimentului.

Vulliamy crede ca romanii au fost prea creduli cand au imbratisat fara rezerve toate miturile occidentale, insa da vina pe rapiditatea cu care s-a impus schimbarea. 

preluare ziare.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s