Proteste la Kiev: Peste 100.000 de persoane, în stradă împotriva legilor represive


Peste 100.000 de persoane s-au reunit, duminică, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului pentru a protesta faţă de adoptarea recentă a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor.

Proteste la Kiev: Peste 100.000 de persoane, în stradă împotriva  legilor represivePiaţa denumită Maidan este  ocupată de aproape două luni de opozanţii proeuropeni după refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE, în favoarea unei apropieri de Kiev.

Zeci de manifestanţi aveau pe cap caserole, site sau cutii de carton sau purtau măşti de carnaval, ca semn al luării în derâdere a noilor legi adoptate la acest sfârşit de săptămână, care sancţionează persoanele ce protestează cu măşti sau şepci pe cap.

Liderii opoziției au făcut apel la această acțiune de protest, a opta de la începutul mișcării de contestare împotriva președintelui Viktor Ianukovici și a guvernului său, în pofida unei decizii luate de justiție săptămâna trecută și care interzice orice manifestație în centrul Kievului până la 8 martie.

 Parlamentul ucrainean, dominat de parlamentarii Partidului Regiunilor (formațiunea de guvernământ), a adoptat joi o serie de legi denunțate de către opoziție ca o tentativă de a pune capăt acțiunilor de protest cu care se confruntă autoritățile de la Kiev de la sfârșitul lunii noiembrie, după suspendarea procesului de apropiere față de UE. Conform textelor adoptate, instalarea neautorizată a corturilor sau a estradelor în locuri publice va fi pedepsită cu 15 zile de detenție. Totodată, sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru persoanele care blochează clădiri guvernamentale, precum și măsuri și amenzi împotriva persoanelor care manifestează cu fața acoperită, cât și împotriva acelora care protestează în coloane de mașini.

Occidentalii au avertizat autorităţile ucrainene împotriva acestor texte, iar opozanta Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, a denunţat instaurarea unei “neodictaturi”.

preluare dcnews

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s