“Monarhia a fost mai benefică la noi decât republica”


Electoratul nostru este prins într-o capcană. Rînd pe rînd, este dezamăgit de fiecare președinte, dar asta nu-l conduce la ideea de a schimba forma de stat, pentru că din 1947 s-a făcut o propagandă opusă ideii de monarhie, spunînd că o republică e mai modernă decît o monarhie. Ceea ce e fals.

Eu vreau să spun însă un lucru: tradiția noastră, ca popor, este una de natură monarhică. Noi n-am avut președinți pînă în 1947. Noi am avut conducere de tip regal. Domnitorii noștri asta reprezentau.

Bilanțul monarhiei în România este unul net pozitiv în raport cu ce se întîmplă sub republică. Monarhia a fost mai benefică la noi decît republica.

„Cu cît un popor e mai prost, cu atît e mai ușor de manipulat“

Avem o Casă Regală, că place sau nu place unora. Ea n-a pierit. Dar insistența trebuie pusă, repet, pe actul educațional. Cu cît un popor e mai prost, cu atît e mai ușor de manipulat. Schimbarea survine în timp, după o lungă dezbatere și înțelegere a avantajelor monarhiei. Cele mai stabile democrații sînt cele în care n-au survenit schimbări bruște. Noi avem probabil revoluții în istoria noastră mai mult decît Franța, Anglia și Germania la un loc. Dar trebuie să ne întrebăm și dacă ne-a ajutat acest lucru.

„Alexandru Ioan Cuza, care era domn, a stat la putere mai puțin decît Ion Iliescu“

Totdeauna regele este deasupra politicii, Deasupra unui partid.regele și regina rămîn mereu un arbitru și acesta este principalul avantaj în Suedia, în Belgia, în Marea Britanie și în țările în care este monarhie. Un al doilea avantaj: monarhia este forma de stat tradițională în care acest popor și-a consumat cea mai mare parte din istoria lui. Ar fi o reîntoarcere la temeiurile reale ale istoriei noastre. Republica dă uneori impresia că e o formă de guvernămînt ceva mai modernă, care dă posibilitatea să schimbi cînd nu-ți mai convine cineva. Dar nu s-a verificat. În istoria noastră am avut un Gheorghiu-Dej care a condus douăzeci de ani, am avut un Ceaușescu care a condus douăzeci și patru de ani, am avut un Iliescu care a stat zece ani de zile și avem un Traian Băsescu care stă zece ani. Toți acești președinți, îl pun aici și pe Gheorghiu-Dej, deși n-a fost ca funcție președinte, dar era tot republică, toți acești președinți au stat mai mult decît mulți dintre regii din istoria noastră.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s