In timp ce milioane de romani abia au ce pune pe masa copiilor va rog sa vedeti unde sunt banii acestei tari.


Miliarde pentru un parlament cu drept de iniţiativă legislativă limitat
Salariile europarlamentarilor- „visul european” va fi trăit de 32 de români
Salariile europarlamentarilor- "visul european" va fi trăit de 32 de români
Salariu, bani pentru transport, cazare, masă, bani pentru asistenţi.
Lupta pentru un mandat de eurodeputat are miză însă. La fel ca şi în cazul administratorilor şi asistenţilor ce lucrează la Comisia Europeană, pentru cei din statele estice ale UE, miza este şi una financiară, dacă este să ne gândim că pentru a câştiga cât câştigă un europarlamentar în timpul unui mandat, un bulgar de rând ar trebui să lucreze circa o sută de ani. Numai că, spre deosebire de functionarii bine platiti, candidadtii la eurodeputăţie nu trebuie să dea un examen riguros, ci unul a al vorbelor şi al relaţiilor din partid.
Începând din 2009, cei 766 de eurodeputaţi au primit un salariu lunar brut de 7.956 de euro, adică 6.200 de euro net.
Pe lângă cei 6.200 de euro lunar, europarlamentarii primesc o aşa-numită “alocaţie de subzistenţă”, care acoperă cazarea şi costurile presupuse de activităţile eurodeputaţilor la Bruxelles. Este vorba de 304 euro pe zi sau de 152 de euro pe zi, în cazul unor activităţi care nu au caracter comunitar. Banii ce intră în această categorie pot ajunge până la 4.299 de euro pe lună (cazare, costul birourilor, facturile de telefon, computerele). 
Un element foarte important este salarizarea asistenţilor europarlamentarilor. Fiecare eurodeputat are dreptul la maximum trei asistenţi. Euractiv scrie că este dificil de ştiut exact salariile asistenţilor, însă, potrivit eurodepuatatei din Franţa Constance Le Grip, “asistenţii europarlamentarilor sunt plătiţi cu sume de la 2.700 până la 3.500 de euro pe lună, în funcţie de nivelul studiilor şi de anii de experienţă.” Este vorba despre salarii care ajung până la de două ori salariul mediu pe economie în Belgia şi care pot rivaliza cu salariile unor medici debutanţi.

Costul pe care îl reprezintă un europarlamentar pentru bugetul UE depinde de activitatea sa, de numărul deplasărilor sale şi de prezenţa sa la dezbaterile plenare de la Bruxelles. Oricum, scrie Euractiv, ei participă la dezbaterile parlamentare mai puţin decât oricare dintre parlamentarii naţionali ai statelor membre UE. Ţinând cont de aceste variabile, un eurodeputat ne costă între 30.000 şi 40.000 de euro pe lună (sumă similară cu cea de care beneficiază deputaţii francezi).

În plină austeritate, în 2011, popularii şi socialiştii din PE au uitat de orice rivalităţi şi au ajuns la concluzia că anvelopa salarială a asistenţilor lor trebui sporită cu 3.000 de euro pe lună. În faţa protestelor grupurilor politice mai mici, parlamentarii marilor partide europene au făcut o concesie: creşterea sumelor destinate asistenţilor s-a făcut în două etape, cu câte 1.500 de euro. Motivul invocat pentru această creştere a fost dorinţa eurodeputaţilor de a angaja asistenţi cât mai competenţi, pe măsură ce atribuţiile PE s-au înmulţit. De fapt, este aproape imposibil ca la Bruxelles să poţi angaja un jurist de calitate cu această sumă, creşterea bugetului urmărind de fapt să sporească numărul asistenţilor sau sa ofere o sinecură ceva mai bună unora dintre ei.

Pe 25 mai, cetăţenii europeni sunt chemaţi să-şi aleagă noii eurodeputaţi, pentru următorii cinci ani. De data aceasta vor fi 750 în total. Romania va trimite 32 la Bruxelles (şi câteva zeci bune de asistenţi).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s