Creșterea salariilor, o necunoscută pentru oamenii de rand, adica pentru milioanele de romani. Ce spune Ponta –


„Salariile nu vor fi tăiate, dar nu pot promite o creştere”, a spus premierul Ponta, la România TV. 

Bani 1

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, pentru Mediafax, că în 2015 ar putea fi mărită pensia cu cel puţin 4% şi cel mult 4,4%, salariul minim va creşte la 900 lei din 1 iulie şi ar trebui să ajungă la 1.200 în 2016, iar o nouă Lege a salarizării unitare ar putea fi aplicabilă din 2015. totul este o mare abureala, nu va mai lasati pacaliti de o asemenea politica de umilire.

aici aveti dovada ca pentru anumiti oameni care aduc voturile se gasesc bani.

Salariile primarilor cresc între cele două scrutine

De la 1 iulie 2014, salariile celor mai mulţi aleşi locali din România vor creşte, cu  50,1%, potrivit unei legi promulgate de preşedintele Traian Băsescu. Majorarea va costa bugetul de stat, doar în 2014, peste 43 milioane lei.

Creşterea salariilor primarilor a fost realizată legislativ prin introducerea unui amendament, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), în legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 103/2013, lege promulgată ieri de preşedinte, după ce a fost adoptată de cele două Camere ale Parlamentului. Ironia este că ordonanţa amendată se referă la îngheţarea în 2014 a salariilor de bază, a soldelor şi indemnizaţiilor de încadrare ale bugetarilor, la nivelul din decembrie 2013. Excepţii, în ordonanţa emisă de Guvernul Ponta II, erau profesorii din învăţământul preuniversitar şi universitar, cu o vechime de până în şase ani (cărora li se acorda o majorare „cu până 10%“), şi medicii şi farmaciştii rezidenţi (li se stabilea o bursă de 670 lei pe lună). În comisii s-au mai găsit bani, se vede însă treaba, şi pentru alte excepţii, mult mai importante în an electoral: primarii

Potrivit calculelor Guvernului, de majorarea salariilor vor beneficia 6.339 de aleşi locali (doar 261 din numărul total nu sunt vizaţi de lege, deoarece au deja salariile peste limitele prevăzute de Legea cadru nr. 284/2010). De cea mai mare creştere de salarii se vor bucura primarii şi viceprimarii de comună: între 44,4% şi 50,1%. Urmează primarii şi viceprimarii de oraş (între 8,7% şi 16,6%) şi viceprimarii de municipiu categoria II şi primarii de municipiu categoria I şi II (1,4% şi 7,2%). O mică majorare de 5,5% se va regăsi şi la primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Ce înseamnă mai concret aceste procente? De pildă, primarul Capitalei va depăşi 8.000 lei, dar viceprimarii Bucureştiului rămân cu indemnizaţia actuală, de circa 6.300 lei. Cam pe la aceeaşi sumă vor ajunge, de la 1 iulie, primari precum Radu Mazăre (Constanţa) sau Lia Olguţa Vasilescu (Craiova).

De remarcat că, deocamdată, nu au fost prinşi în schema de majorare preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, dar nici consilierii locali şi judeţeni.

În plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea amendamentului propus chiar de el, vicepremierul-deputat Liviu Dragnea a arătat că „fiecare ales local din România are dreptul la o salarizare decentă“, fiind vorba de „responsabilitatea“ mare pe care o are. „Cred şi sunt absolut convins că asta se poate numi înfăptuirea unui act de dreptate în ceea ce priveşte aleşii locali din România. Salariile nu se măresc enorm de mult, nu se măresc la toţi“, a mai argumentat Dragnea.

Potrivit calculelor Guvernului, pentru cele cinci luni rămase din 2014, statul va scoate din buget pentru a creşte salariile edililor 43,721 milioane lei (câte 8,744 milioane lei lunar).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s