De ce nu e România altfel. Ce a fost greşit în celebra previziune a lui Silviu Brucan făcută pentru „Le Figaro“ în 1990


De ce nu e România altfel. Ce a fost greşit în celebra previziune a lui Silviu Brucan făcută pentru „Le Figaro“ în 1990

Politologul Silviu Brucan a fost etichetat ca antipatriot şi chiar dat în judecată în 1990, atunci când afirma, într-un interviu pentru publicaţia franceză „Le Figaro“, că „pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani“.

“Brucan a greşit la perioadă.

„Cei care gândesc în România sunt în minoritate. Este aceeaşi minoritate care nu acceptă, când merge la vot, să pună ştampila la grămadă. Este vorba de o minoritate de aproximativ 15% din populaţie care gândeşte. Brucan avea în minte un efect al civilizaţiei. E vorba de reflexul moral şi mental de a te raporta la ce te înconjoară. Efortul nostru de civilizaţie este minim. Suntem cufundaţi în letargie”, a mai declarat Mircea Mihăieş.

„Cea mai cunoscută definiţie a democraţiei, a lui Lincoln, spune că aceasta reprezintă guvernarea poporului, pentru popor şi de către popor. Ceea ce ar însemna  că deciziile ar trebui să fie luate de popor sau reprezentaţii lor şi că rezultatele guvernării ar trebui să reflecte dorinţele şi nevoile poporului. Or dacă vocea poporului nu se face auzită, prin implicarea în deciziile de la toate nivelurile, cum poate funcţiona bine acest sistem?”

„Mircea Eliade punea degetul pe rană şi ne caracteriza aşa cum suntem: împrăştiaţi şi nu organizaţi”

„România nu este altfel – adică aşa cum ne-o dorim fiecare, mai aşezată, mai prosperă, mai implicată în a-şi potenţa resursele – pentru că şi rasa noastră este diferită. Prin 1936, Mircea Eliade punea degetul pe rană şi ne caracteriza aşa cum suntem: împrăştiaţi şi nu organizaţi (ca orice popor latin), fără simţul disciplinei, făcând lucruri de mântuială („las’ că merge ş’aşa”). Asta ar fi una din cauzele pentru care România nu este în rând cu lumea, ci la coada ei”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s