“România datorează mult Casei Regale”


În urmă cu aproape 150 de ani, a fost întemeiată de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, Casa Regală a României. A urmat o perioadă de pace internă în principate, consolidare şi progres a statului român modern, iar aducerea pe tron a lui Carol I a reprezentat o garanţie a drumului democratic al României şi a stabilităţii interne, punând capăt disensiunilor dintre facţiunile liberale şi conservatoare, dar şi rivalităţilor dintre familiile boiereşti.

principesa margareta (2)

Au fost multe momente de-a lungul istoriei în care Familia Regală a avut o contribuţie decisivă la reconstrucţia României moderne, astfel doresc să fac o trecere în revistă a momentelor cheie, în care prezenţa monarhiei a schimbat cursul evenimentelor în România.

 • Domnia lui Carol I a fost cea mai lungă din istoria statelor româneşti, a durat 48 de ani, timp în care a obţinut independenţa României faţă de Imperiul Otoman, a pus în mişcare economia ţării şi a modernizat statul prin înfiinţarea unor noi instituţii specifice statelor democratice. De asemenea, Carol I a iniţiat proiectul primului pod de peste Dunăre, Fetești -Cernavodă, care urma să facă legătura feroviară între Dobrogea (teritoriu recâştigat în urma războiului ruso-turc) şi restul ţării.
 • Primele efecte ale venirii lui Carol I şi a Reginei Elisabeta pe tronul României s-au concretizat prin schimbarea relaţiilor diplomatice în raport cu celelalte state, până la momentul 1866 România nu era luată în calcul de marile puteri ale Europei.

  Imediat după sosirea sa în țară, Parlamentul României a adoptat la 29 iunie 1866 prima constituție a țării, una dintre cele mai avansate constituții ale timpului, fiind inspirată din constituția Belgiei. Această Constituție a permis dezvoltarea și modernizarea țării. Casa Regală a devenit practic garantul ordinii constituţionale de factură liberală de la 1866 şi a continuităţii unui stat fragil, aflat între 3 mari imperii – Ţarist, Austro-Ungar şi Otoman. Dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen, prin relaţia de rudenie a regilor români cu Kaiserii Wilhelm I şi Wilhelm al-II-lea, dar şi cu alte familii domnitoare europene, România a reintrat în concertul european şi câştigând pentru România o poziţie de negociere şi prestigiu.

 •  

  Războiul de Independenţă al României (Războiul Ruso-Turc) a fost primul pas important al lui Carol spre unificarea deplină. Folosindu-se de conflictul dintre Imperiul Otoman şi Imperiul Rus, România şi-a declarat independenţa faţă de cele două mari puteri, devenind un actor regional important în Balcani.

  La 16 aprilie 1877, Carol I încheia o convenţie care obliga guvernul imperial rus să respecte „integritatea existentă” şi „drepturile politice” ale României.
  După ratificarea Convenţiei, România s-a implicat direct în conflict, prin declaraţia de război adresată Imperiului Otoman. Regele Carol I a condus personal armata română pe câmpul de luptă şi a sprijinit financiar din fondurile Casei Regale efortul de război al armatei române.

  • Regele Ferdinand este un model de loialitate faţă de ţară, deoarece a riscat excluderea din casa de Hohenzollern luându-şi numele de ,,Rege al României” şi susţinând intrarea ţării în război în 1916 de partea Antantei (alianţa dintre Franţa, Imperiul Britanic şi Imperiul Rus).

  Regina Maria a fost cea mai populara personalitate publică românească a vremii, având acces al aproape orice cabinet de preşedinte sau premier, a avut întâlniri la cel mai înalt nivel, vizite de vârf, conferinţe, interviuri, etc.

  Ferdinand şi Maria au susţinut cu toate forţele lor efortul de război al României şi au avut alături de guvernul liberal Ion I.C. Bratianu rolul decisiv în obţinerea şi recunoaşterea unirii din 1918, ei au fost factorul catalizator în jurul căruia s-au unit energiile şi speranţele neamului românesc.

  La tratativele de pace de la Paris, Regina Maria, membră a Familiei Regale Britanice (de Windsor ) a avut un rol deosebit în recunoaşterea unirii de către marile puteri (Anglia, Franţa ,SUA ,Italia, etc. ) făcând un puternic lobby pentru ţara ei pe lângă factori de decizie deosebit de importanţi precum vărul ei, regele britanic George V, premierul liberal englez David Lloyd George, ori preşedintele francez Raymond Poincare. Regina Maria în timpul războiului a servit ca soră medicală îngrijind răniţi de pe frontul de luptă şi a condus Crucia Roşie România.

  Influenţa lui Ferdinand şi a Mariei, rude cu toate casele domnitoare europene, încă aflate pe tron după 1918, a jucat un rol foarte important în recunoaşterea unirii.

 •  

  În timpul Primului Război Mondial, Regele Ferdinand a promis ţăranilor trimişi pe front înfăptuirea reformei agrare. Reforma agrară din 1918-1921 s-a realizat şi a fost chiar mai largă decât se dorea în martie 1917, ţăranii fiind împroprietăriţi cu aproape 6 milioane de hectare.

  • Mihai I, autentic suveran constituţional este simbolul luptei româneşti pentru democraţie şi libertate, este simbolul continuităţii monarhiei române ca instituţie pilon de baza a edificiului naţional.

  Este autorul actului de imens curaj de la 23 august 1944, omul care i-a ţinut piept lui Hitler şi a garantat cu persoana sa coaliţia de factori militari şi politici care au întors armele salvând România, când a ordonat arestarea lui Antonescu, având doar 22 de ani. Prin actul de la 23 august s-a salvat nord-vestul Transilvaniei, razboiul din Europa a fost scurtat cu minim 6 luni, iar România a fost salvată de la distrugerile sovietice şi pierderea a sute de mii de vieţi.

  Mihai I a luptat cu regimul sovietic care dorea să impuna foarte rapid un regim comunist la Bucureşti, chiar a iniţiat aşa numita ,,grevă regală,, dintre august 1945 – ianuarie 1946 prin care s-a opus abuzurilor guvernului Groza şi la care a renunţat doar dupa presiuni anglo-americane şi mici concesii ale regimului sovietic.

  Mihai I prin curaj, demnitate, modestie şi patriotism a impus respect atât sovieticului Stalin cât şi liderilor occidentali precum Truman ori Churchill, care l-au apreciat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s