La alţii se poate, dar la noi – nu


Potrivit unui proiect de lege realizat de doi miniştri din guvernul Angelei Merkel, ajuns în posesia agenţiei France Presse, Berlinul vrea să interzică exploatarea gazelor de şist cel puţin până în anul 2021 şi să încadreze mai strict recurgerea la fracturarea hidraulică. „Proiectele de fracking pentru exploatarea gazului de şist (…) la peste 3.000 de metri vor fi interzise”, au declarat vineri ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, şi colega sa de cabinet de la Mediu, Barbara Hendricks. Prin intermediul unei scrisori, ei s-au adresat colegilor deputaţi din Partidului Social-Democrat (SPD) din Bundestag, partid care, alături de cel Creştin Democrat, formează coaliţia de la guvernare, şi au detaliat principalele puncte ale legislaţiei viitoare în ce priveşte foarte spinosul subiect în care precedentul guvern „şi-a rupt dinţii”.

Semnalăm că, în Germania, este foarte mare neîncrederea faţă de „fracking”, numele englezesc al fracturării hidraulice, care permite extracţia gazului capturat în rocă. În fapt, produsele chimice folosite de această metodă sunt suspecte că poluează pânzele freatice.

Sub termenul impropriu de „gaz de şist” se ascunde o extracţie neconvenţională de gaz natural conţinut în rocile sedimentare argiloase foarte compacte şi impermeabile (şisturi). Pentru a extrage acest gaz trebuie folosită tehnica fracturării hidraulice (fracking, în engleză), care constă în injectarea unei mari cantităţi sub înaltă presiune a unui lichid format din apă, produse chimice şi nisip.

Ca urmare a unei importante mobilizări populare, Franţa a interzis această tehnică prin legea din 13 iulie 2011, şi cu acelaşi prilej a anulat permisul de exploatare care fusese acordat de ministerul condus atunci de Jean-Luis Borloo. Gazele de şist sunt exploatate în special în SUA de la începutul anilor 2000, dar aceste resurse sunt prezente în cantităţi mari în alte numeroase state europene, precum Franţa, Polonia şi România. Alături de pagubele provocate mediului înconjurător de acest gen de extracţie, trebuie puse poluarea pânzelor freatice, scurgerile de metan şi puternicul efect de seră, poluarea legată de camioane şi utilizarea intensivă de apă pentru a fora. O anchetă realizată de cunoscutul ziar „New York Times” a dezvăluit că există riscuri crescute de radioactivitate şi de apariţia unor diverse boli de cancer.

preluare cotidianul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s