Cine ne conduce: chiar credeti ca ne vor binele????????


Primul ministru Victor Ponta a fost procuror. Ministrul Justiţiei a fost procuror. Preşedintele CSM este procuror. Şeful DNA este procuror. Procurorul General este procuror. Practic, toate funcţiile de conducere din Justiţie sînt acordate procurorilor! Judecătorii au devenit simpli angajaţi în Justiţie!

 UE ar putea să se uite la propriile lor ţări, unde, constituţional, Justiţia este înfăptuită de judecători. În cele mai multe, de altfel, procurorii, cum este şi normal, nici măcar nu au statutul de magistraţi!

Ani de zile, în comunism, importînd modelul sovietic, procurul dispunea arestarea unei persoane anchetate. Procedeul era cît se poate de hazliu: procurorul aduna probele, apoi, ca şi cînd ar fi devenit altă persoană, cu o perfectă obiectivitate subiectivă (sic!), decidea dacă probele sale sînt corecte. Mai simplu spus, el centra, el da cu capul! Judecătorul devenise subordonat al deciziilor procurorului, neîndrăznind să-i contrazică propunerile, de unde s-au născut şi marile erori judiciare, ca să nu mai vorbim despre procesele politice!Altfel, în orice moment, şi judecătorului i se putea inventa „ceva”, astfel încît procurorul să-i poată emite un mandat de arestare!

Nu întîmplător, de multe ori, de teamă sau din oportunism, chiar şi judecătorul făcea pe dom’ procuror, aşa cum s-a întîmplat şi la caricatura de proces intentat lui Nicolae Ceauşescu! Faptul că Nicolae Ceauşescu a fost executat prin decizia unui astfel de judecător-procuror face parte din acele decizii despre care se spune: ce ai semănat, aia ai cules.

De ce, oare, trebuie acum, după 24 de ani, să repetăm experimente cărora le-au căzut victime sute de mii de români? De ce să ne jucăm cu focul pentru a ne mira apoi că flacăra lui ne-a schimonosit feţele?

Dacă lucrurile rămîn aşa – şi nu văd cum ar mai putea fi schimbate curînd – , din ouăle în care zac monştrii unui astfel de sistem judiciar, peste puţin timp, se vor auzi loviturile ce vor anunţa ieşirea din găoace a „blînzilor” puişori. Care vor creşte mari, mari de tot, pînă ne vor înghiţi!

Lasă un comentariu